Categories: Hukuk Haber

Boşanmalardaki acı gerçek

Boşanma davalarında yükseliş varken, formalite boşanmalarda düşüş var. Ama asıl acı gerçek ise…

TÜRKİYE’de son yıllarda artan işsizlik ve ekonomik sıkıntı yüzünden, İzmir’deki 13 ayrı Aile Mahkemesi’nde geçen yıl açılan 15 bin 908 davadan 7 bininin boşanma amaçlı olması dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sıkı denetimi nedeniyle daha önce artış yaşanan formalite boşanmalarda ise büyük düşüş olduğu belirtildi.

Anne-babalar önceki yılların aksine çocuğun velayetini almak için değil, atmak için dava açıyor.

Daha önce Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülen boşanma davaları, 2002 yılından sonra, Aile Mahkemeleri’nde açılmaya başlandı. İzmir’de, özellikle son dokuz yılda 13 ayrı Aile Mahkemeleri’nde görülen davaların başını ise boşanmalar çekti. Bu davaları, velayet ve nafaka anlaşmazlıkları izledi. Boşanma davalarına bakılarak, çiftlerin anlaşamama sebeplerinin çoğunluğunun ekonomik sıkıntı, ruhen ve fikren uyuşamama, dayak ve aldatmadan kaynaklandığı ortaya çıktı.

DAVALARIN YARISI BOŞANMA

İzmir Adliyesi’ndeki 13 ayrı aile mahkemesi, 2010 yılında açılan 15 bin 908 davaya baktı. Aile mahkemeleri, 2010 yılında baktığı davalardan 10 bin 713’ünde karar verirken, 2011 yılına 5 bin 195 dosya devretti. Daha önceki yıllarda büyük patlama yaşanan, ölen anne ve babasının emekli maaşını almak için formalite gereği boşanan çiftlerde ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sıkı takibi sonucu düşüş olduğu gözlendi. On ayrı asliye hukuk mahkemesinde ise, 2010 yılında 6 bin 500 dava açıldı. Mahkemelerin, 2009 yılından gelen devirlerle birlikte bin 200 davaya baktığı ortaya çıktı. Asliye hukuk mahkemelerinde açılan davalarda birinci sırayı tazminat davaları alırken, bunu tapu tescil, kamulaştırma ve nüfus iptal davaları takip etti. Asliye Hukuk Mahkemeleri, yeni yıla, devredilen 5 bin 500 davayla girdi.

ÇOCUĞUN VELAYETİNİ İSTEMİYORLAR

İzmir Barosu’na bağlı olarak 17 yıldır avukatlık yapan Uğur Karadağ, kentte, önceki yıllara oranla boşanma davalarında büyük patlama yaşandığını dile getirdi. Avukat Uğur Karadağ şunları söyledi:

“Açılan 100 davadan 50’si boşanma. Boşanmaların en önemli gerekçesi, ekenomik krizle birlikte artan şiddetli geçimsizlik. Son dönemlerde boşanmalarda çocuk velayeti anlayışı da değişti. Önceleri çocuğun velayetini almak için dava açan anne ve baba, şimdi ise çocuğun velayetini üzerinden atmak için dava açmaya başladı.”

Aile mahkemelerinin davalara yetişemediğini, haftada beş gün duruşma yapıldığını anlatan Karadağ şöyle devam etti:
“Bundan birkaç yıl öncesine kadar İzmir’de yedi tane Aile Mahkemesi bulunurken, günümüzde çoğalarak 13’e ulaştı. Mahkeme sayısındaki bu artışa rağmen hala büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Boşanmalardaki artışa 13 aile mahkemesi de yetişememeye başladı. Ekonomik sıkıntı yaşandığı sürece çiftler boşanmaya devam eder. Açtığım 10 davadan yedisi boşanma. Bir mahkeme, yılda ortalama açılan 2 bin ile 2 bin 500 dosyaya bakıyor. Bir mahkeme günde ise 30 ile 40 arasında, boşanma ve nafaka davasına bakıyor. Boşanmalarda en büyük etken ekonomik sıkıntı. Personel eksikliği de adaletin geç işlemesine neden oluyor. Bunlar düzelmediği sürece dosya sayısı her yıl artar.”

Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Boşanmalardaki acı gerçek konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/bosanmalardaki-aci-gercek/
Bugün: 30-Apr-2024 06:04:37
Dünya saati: 30-04-24 03:04:37
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 09/01/2011Pazar

Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Share
Published by
Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Recent Posts

İstanbul

İstanbul'daki avukat büroları arasında bulunan Pazarbaşı hukuk bürosu sadece Türkiye'deki yurttaşlarımız için değil yabancı ülkelerde…

07/04/2019

Pazarbaşı Hukuk Bürosu Tarihçe

Pazarbaşı Hukuk Bürosunun kurucusu olan Av.Mehmet Sait Pazarbaşı 1967 yılında İnan iş hanı, Kat.3, Daire:307…

06/04/2019

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları ile Katılma alacağı hakkı: Medeni Kanun eşler…

11/01/2018

İş davalarında arabuluculuk zorunluluğu

 İŞ HUKUKU DAVALARINDA ARABULUCULUK ZORUNLULUĞU İş Mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen…

01/01/2018

10 Yıllık Kiracının Tahliyesi

10 yıllık kiracının tahliyesi konusu 6098  sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kira hukuku mevzuatına dahil…

18/09/2017

Anonim şirketlerde ortağın vergi borcundan sorumlu olmadığına dair emsal mahkeme kararı

Uygulamada Anonim şirket ortağına şirketin vergi borcuna dair ödeme emri gönderilmesi ve AŞ. ortağının kamu…

16/09/2017