Categories: Hukuk Haber

Doku ve hücre bağışında yeni düzenleme

Doku ve hücreler, gönüllülük esasına dayalı olarak ücretsiz ve karşılıksız bağışlanacak.

İnsan Doku ve Hücreleri ile Bunlarla İlgili Merkezlerin Kalite ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, insanlarda uygulanacak insan doku ve hücrelerinin ve bunlardan elde edilen ürünlerin bağışlama, tedarik etme, etiketleme, kayıt altına alma, izleme, test etme, işleme ile bunlardan elde edilen ürünleri paketleme, işlevlerini koruyacak şekilde depolamaya hazırlama, depolama ve dağıtım aşamalarının, insan sağlığının en üst seviyede korunmasına yönelik kalite ve güvenlik standartlarını belirliyor.

Düzenleme, bu işlemleri yapacak doku ve/veya hücre merkezleri, tedarik kuruluşları ve test laboratuvarlarının açılmalarına, faaliyetlerine, tesis, personel ve hizmet alt yapı standartları ile denetlenmelerine ilişkin genel esasları da içeriyor.

Buna göre, insan doku ve hücrelerini tedarik etmek, test etmek ve işlemek, işlevlerini koruyacak şekilde depolamaya hazırlamak ve depolamak ya da dağıtmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği merkezler, test laboratuvarları ile tedarik merkezleri; üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılabilecek.

Doku ve hücre tedariki ile diğer doku ve hücre işlemleri, uygun eğitimden geçmiş deneyimli kişiler tarafından ve bu faaliyetleri için Sağlık Bakanlığınca faaliyet izni verilmiş olan merkezlerde, 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun hükümlerine, ilgili diğer mevzuata ve bu yönetmelik hükümlerine göre yürütülecek.

Gönüllülük esasına dayalı ve ücretsiz

Doku ve hücreler, gönüllülük esasına dayalı olarak ücretsiz ve karşılıksız bağışlanabilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen şartlar ve miktar doğrultusunda, vericilerin sadece bağışla ilgili zorunlu giderleri ve diğer harcamaları karşılanabilecek.

İnsan doku ve hücrelerinin bağışlanmasını desteklemek amacıyla her türlü teşvik ile tanıtım Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenecek.

İnsan doku ve hücrelerinin bağış ve temini için hiçbir şekilde reklam, maddi bir kazanç ya da benzer bir çıkar vaadini içeren teşvik ve tanıtım yapılamayacak. Yaşayan vericilerden hücre ve doku, sağlık, güvenlik ve mahremiyetin sağlandığı bir ortamda elde edilebilecek.

Ölü vericilerin vücudunun orijinal anatomik görünüşüne mümkün olduğunca benzer bir şekilde yeniden yapılandırılması için personel ve gerekli donanım bulundurulacak.
Vefat eden kişilerden, ölüm nedeninin bilinmemesi, bilinmeyen sebebe bağlı bir hastalık geçmişinin bulunması gibi durumlarda doku ve hücre alınamayacak.

Kaynak:AA

Benzer Haberler :

  • Sözleşmeli 17 bin sağlık çalışanına müjde!

  • “Ölümüne Zayıflama”ya soruşturma

  • `Tam Gün Yasası` komisyondan geçti

  • Hastalık izninde 30 gün sınırı Danıştay’a takıldı

  • Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı Meclis’te

Yasa

Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Doku ve hücre bağışında yeni düzenleme konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/doku-ve-hucre-bagisinda-yeni-duzenleme/
Bugün: 03-May-2024 02:57:09
Dünya saati: 02-05-24 23:57:09
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 28/10/2010Perşembe

Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Share
Published by
Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Recent Posts

İstanbul

İstanbul'daki avukat büroları arasında bulunan Pazarbaşı hukuk bürosu sadece Türkiye'deki yurttaşlarımız için değil yabancı ülkelerde…

07/04/2019

Pazarbaşı Hukuk Bürosu Tarihçe

Pazarbaşı Hukuk Bürosunun kurucusu olan Av.Mehmet Sait Pazarbaşı 1967 yılında İnan iş hanı, Kat.3, Daire:307…

06/04/2019

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları ile Katılma alacağı hakkı: Medeni Kanun eşler…

11/01/2018

İş davalarında arabuluculuk zorunluluğu

 İŞ HUKUKU DAVALARINDA ARABULUCULUK ZORUNLULUĞU İş Mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen…

01/01/2018

10 Yıllık Kiracının Tahliyesi

10 yıllık kiracının tahliyesi konusu 6098  sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kira hukuku mevzuatına dahil…

18/09/2017

Anonim şirketlerde ortağın vergi borcundan sorumlu olmadığına dair emsal mahkeme kararı

Uygulamada Anonim şirket ortağına şirketin vergi borcuna dair ödeme emri gönderilmesi ve AŞ. ortağının kamu…

16/09/2017