Categories: Aile Hukuku

Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesi

Anlaşmalı boşanma sözleşmesi nasıl hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma protokolü boşanmak isteyen eşlerin boşanma davası hakkında uzlaştıkları konuları içeren bir sözleşme olup, protokolün mahkemeye sunulması üzerine hakim tarafından uygun bulunması şartıyla anlaşmalı boşanmanın sağlanması için gerekli bir husustur.

anlasmali-bosanma-sozlesmesi

İnternette sıkça anlaşmalı boşanma protokolü örneği (word, .pdf formatında) bulunsa da bunların sağlıklı olmadığını, her olayın kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini, her evliliğin ve dolayısıyla her boşanmanın birbirinden farklı gerekçesi ve sonuçları bulunması nedeniyle avukatsız yürütülen davalar nedeniyle sonradan ortaya çıkan sorunların büyüklüğü ve protokolün mutlaka avukat tarafından yapılmasının önemi gereğince bu makalede protokol örnekleri vermek yerine, sözleşmede olması gerekenler hakkında bilgilendirme yapmayı daha doğru buluyoruz.

Anlaşmalı boşanma protokolünde dikkat edilecek hususlar:

  1. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma niyetini içermelidir. Bu nedenle sözleşmede öncelikli olarak tarafların anlaşarak boşanmaya karar verdiklerine dair bir hüküm bulunması gereklidir.
  2. 18 yaşını doldurmamış çocuk veya çocuklar varsa anlaşmalı boşanma protokolü velayet hakkında uzlaşma içeren bir hüküm içermelidir. Velayetin anneye veya babaya verilmesi konusunda açık ve kesin, tartışmaya mahal bırakmayacak şeklinde irade beyanları anlaşmalı boşanma boşanma protokolünde belirlenmelidir
  3. Çocuk varsa çocukla kişisel ilişki (çocukla şahsi münasebet) konusunda bir anlaşma olması olması, velayet hakkını almayan eşin çocuğu nasıl, ne zaman ve kadar süreyle görebileceği, günlük, haftalık, aylık ve yıllık görme hakkı (haftasonu, bayramlar ve yaz tatili süreci), yatılı kalabileceği tarihler gibi konularda mutabakatın bulunması önemlidir.
  4. Anlaşmalı boşanma protokolü Nafaka talepleri ile ilgili hükümler içermelidir. Taraflar için Nafaka istenip istenmeyeceği hususu ve çocuklara nafaka ödeme konularında uzlaşma varsa nafakanın miktarı, nasıl ödeneceği ve nasıl artırım yapılacağı hususlarında hüküm içermelidir.
  5. Anlaşmalı boşanma protokolü tazminat taleplerini içermelidir. Tazminat talep etmek zorunlu olmasa da bir eşe tazminat ödenmesi kararlaştırıldıysa bunun ne zaman ve nasıl ifa edileceği hususları yazılmalıdır. Tazminat istenmiyorsa tazminat istenmediğine dair bir ibarenin bulunması gereklidir.
  6. Anlaşmalı boşanma davası sonucunda ortak mallar varsa bunlarla ilgili düzenleme bulunmalıdır. Malların kime ait olacağı, nasıl paylaşılacağı hususları en çok ihtilaf çıkaran sorunlardır.
  7. Özel (kişisel) eşyaların ne yapılacağı, nasıl paylaşılacağı hususu protokolde yazılı olmalıdır.

 

Anlaşmalı boşanma sözleşmesi ve içeriği dikkat ve özen gerektiren bir belge olduğundan aile hukuku uzmanı avukatlar tarafından düzenlenerek dava sırasında olası ihtilaflar önceden çözüme kavuşturulmuş olmalıdır. Zira avukatsız bir şekilde düzenlenen sözleşme nedeniyle hak kayıpları olabileceği gibi anlaşmalı boşanma protokolüne uymama gibi önemli sonuçlar gözardı edilmemelidir.

 


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesi konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/anlasmali-bosanma-sozlesmesi/
Bugün: 08-May-2024 21:12:46
Dünya saati: 08-05-24 18:12:46
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 06/06/2017Salı

Son arananlar:

This post was last modified on 06/06/2017 23:29

Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Share
Published by
Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Recent Posts

İstanbul

İstanbul'daki avukat büroları arasında bulunan Pazarbaşı hukuk bürosu sadece Türkiye'deki yurttaşlarımız için değil yabancı ülkelerde…

07/04/2019

Pazarbaşı Hukuk Bürosu Tarihçe

Pazarbaşı Hukuk Bürosunun kurucusu olan Av.Mehmet Sait Pazarbaşı 1967 yılında İnan iş hanı, Kat.3, Daire:307…

06/04/2019

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları ile Katılma alacağı hakkı: Medeni Kanun eşler…

11/01/2018

İş davalarında arabuluculuk zorunluluğu

 İŞ HUKUKU DAVALARINDA ARABULUCULUK ZORUNLULUĞU İş Mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen…

01/01/2018

10 Yıllık Kiracının Tahliyesi

10 yıllık kiracının tahliyesi konusu 6098  sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kira hukuku mevzuatına dahil…

18/09/2017

Anonim şirketlerde ortağın vergi borcundan sorumlu olmadığına dair emsal mahkeme kararı

Uygulamada Anonim şirket ortağına şirketin vergi borcuna dair ödeme emri gönderilmesi ve AŞ. ortağının kamu…

16/09/2017