Kira Artış Oranı neye göre belirlenir?

Kira Artış Oranı Neye göre Belirlenir?

Genel kural olarak kira sözleşmesi ile taraflar kira artış oranı konusunda karşılıklı anlaşarak, kira artırım oranını belirleyebilirler. Kira kontratları sözleşme serbestisi ilkesi gereğince düzenlenmekteyse de bazı hallerde artışın yasal olarak üst sınırı da mevcuttur.

kira-artis-orani

İşyeri kiralarında 2020 senesine kadar kira artışı oranı konusunda herhangi bir sınırlama mevcut olmayıp, taraflar sözleşmede anlaştıkları oranda herhangi bir kira artış oranı belirlemek suretiyle serbestçe sözleşme yapabilirler.

Konut kira sözleşmelerinde kira artış oranı konusunda artırım miktarının yasal üst sınırı mevcuttur. Borçlar Kanunu gereğince konut kiralarında kira bedelindeki artırım oranı, bir önceki senenin 12 aylık ÜFE ortalaması oranından fazla olamaz. Diğer taraftan kira ödemesi döviz üzerinden yapılan sözleşmelerde ise 5 sene boyunca herhangi bir artış yapılamaz.

Gerek yasal düzenlemeler ve gerekse bu konudaki kökleşmiş Yargıtay kararları nedeniyle emlak piyasasında ev kiraları ya kira bedeli olarak döviz şeklinde yapılıp, sözleşmeye herhangi bir kira artış oranı konulmamakta ya da Türk Lirası üzerinden sözleşme yapılıyorsa enflasyondan korunmak amacıyla kira artış oranı enflasyona yakın şekilde (yaklaşık %10) veyahut yıllık TEFE-TÜFE ortalaması olarak belirlenmektedir.

Sonuç olarak iş yeri kira sözleşmelerinde kira artırımı konusunda bir sınır bulunmamakla birlikte ev kiralarında, kira bedeli artış oranı konusunda kanuni üst limit bulunmaktadır.

Bunların haricinde ülkedeki ekonomik şartların önemli şekilde değişmesi ve aşırı ödeme zorluğu sebebi gibi bazı istisnai hallerde dava açarak kira bedelinin günün koşullarına uyarlanması veya hakkaniyet uyarınca sözleşmedeki orandan farklı biçimde artırılması da olasıdır.

Kira artış oranını nasıl belirlenir?

Gerek dava ve gerekse taraflar arasında uzlaşma şeklindeki kira kontratı yenilemelerinde sözleşmenin tarafları günün ekonomik koşulları, kiralanan yerin çevresindeki olanaklar ve değişiklikler, emsal kira sözleşmeleri, yeni tarihli kiralanan yerlerin kira bedelleri, çevredeki alışveriş merkezleri, otoparklar, park ve bahçeler vs. gibi sosyal olanakların taşınmaza yaptığı katkılar da kıyaslanarak ve dikkate alınarak hesaplanır.


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Kira Artış Oranı neye göre belirlenir? konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/kira-artis-orani-neye-gore-belirlenir/
Bugün: 29-Apr-2024 10:04:40
Dünya saati: 29-04-24 07:04:40
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 07/05/2017Pazar

Son arananlar:

This post was last modified on 06/05/2017 22:30

Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Share
Published by
Pazarbaşı Hukuk Bürosu

Recent Posts

İstanbul

İstanbul'daki avukat büroları arasında bulunan Pazarbaşı hukuk bürosu sadece Türkiye'deki yurttaşlarımız için değil yabancı ülkelerde…

07/04/2019

Pazarbaşı Hukuk Bürosu Tarihçe

Pazarbaşı Hukuk Bürosunun kurucusu olan Av.Mehmet Sait Pazarbaşı 1967 yılında İnan iş hanı, Kat.3, Daire:307…

06/04/2019

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları

Sağ Kalan Eşin Miras ve Mal Paylaşımı hakları ile Katılma alacağı hakkı: Medeni Kanun eşler…

11/01/2018

İş davalarında arabuluculuk zorunluluğu

 İŞ HUKUKU DAVALARINDA ARABULUCULUK ZORUNLULUĞU İş Mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen…

01/01/2018

10 Yıllık Kiracının Tahliyesi

10 yıllık kiracının tahliyesi konusu 6098  sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kira hukuku mevzuatına dahil…

18/09/2017

Anonim şirketlerde ortağın vergi borcundan sorumlu olmadığına dair emsal mahkeme kararı

Uygulamada Anonim şirket ortağına şirketin vergi borcuna dair ödeme emri gönderilmesi ve AŞ. ortağının kamu…

16/09/2017