03 Eki 2010 @ 15:02 

Ege, Hacettepe ve İstanbul üniversiteleri, 2009 yılında tıp fakültelerinden mezun olan 1.071 pratisyen hekim adayının ismini Sağlık Bakanlığı`na bildirmediği için atamaları bir dönem sonra yapılabildi. EÜ Tıp Fakültesi`nden mezun olan ve atamaları 28. dönemde yapılmayan pratisyen hekimler Onur Yılmaz, Mehmet Çeliktan ve İbrahim Yılmaz, diplomaları kanunî süre içinde mecburi hizmet kurası için Sağlık Bakanlığı`na bildirilmediği için 4 aylık maaş kaybına uğradıkları gerekçesiyle üniversite aleyhine dava açtı. Kurası bir dönem sonra çekilen hekimler, 12 bin lira maddî ve 5 bin lira manevî tazminat talebinde bulundu.

Dr. İbrahim Yılmaz`ın dosyası İzmir 1. İdare Mahkemesi`nde, Dr. Onur Yılmaz`ın davası 4. İdare Mahkemesi`nde ve Dr. Mehmet Çeliktan`ın dosyası da 2. İdare Mahkemesi`nde görülmeye başlandı. Doktorların tazminat talebine karşılık savunma yapan EÜ Tıp Fakültesi, 28 Haziran 2009 tarihinde mezun olanların diplomalarının, 11 Ağustos 2009`da Sağlık Bakanlığı`na elden teslim edildiğini açıkladı. Bakanlığın mecburi hizmet kurasına katılacak yeni mezunların diplomalarının, üniversiteler tarafından Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü`ne 7 Ağustos 2009 mesai bitimine kadar tescil ettirilme duyurusunu dikkate alan İzmir 1. İdare Mahkemesi, üniversitenin Yılmaz`ın maddî kaybını, 11 Eylül 2009`da ataması yapılan en son göreve başlayan doktorun emsal alınarak karşılamasına hükmetti.

İzmir 2. ve 4. İdare mahkemeleri ise üniversitenin zararı ödemekle yükümlü tutulabilmesi için ortada bir zarar bulunmasının yanında bunun idareye yüklenebilen işlem veya eylemden doğması, zararla hizmet kusuru arasında sebep-sonuç bağı kurulması ve olayda idare hukukuna özgü zorunluluk sebeplerinin olması gerektiğini savundu. Diplomaların Sağlık Bakanlığı`na 4 gün geç teslim edilmesine rağmen `mezunlardan beyannamelerin toplanması ve diplomaların basılması sırasında geçen sürenin makul olduğu`na karar veren 2. ve 4. İdare mahkemeleri hekimlerin tazminat talebini reddetti.

Mahkemeler, avukatlara ödenecek vekalet ücretlerinde de ayrı tutumlar sergiledi. 1. İdare Mahkemesi, Dr. Yılmaz`ın vekilliğini yapan Gönül Çelebi`ye 500 lira ödenmesine karar verdi. Kısmen kazandıkları ve kaybettikleri üç davayı Danıştay`a götürdüklerini söyleyen Çelebi, belgeleri ve hattâ dilekçeleri bile aynı olan üç davaya, üç mahkemenin iki farklı karar vermesinin kendilerini de şaşırttığını belirtti. Belgelerin ve EÜ Tıp Fakültesi`nin mahkemeye sunduğu delillerin doktorların mağdur edildiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Çelebi, Danıştay`ın bu haksızlığa geçit vermeyeceğine inandığını söyledi. Bu arada, EÜ`yü kusurlu bulmayan 2. ve 4. İdare mahkemeleriyse doktorların üniversite avukatına bin 440`ar lira ödemesine hükmetti.

Kaynak:ZAMAN

Benzer Haberler :

  • HIV’li kana 381 bin Euro tazminat

  • Danıştay, okuldan atılanı haklı buldu

  • Danıştay “istek dışı” memur atamasına “dur” dedi

  • Öğretim üyesine ‘Mobbing’ uygulayan dekana tazminat cezası

  • Memurun özel hizmet tazminatı yargıya taşındı

Yasa

Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Atama skandalında üç mahkeme, 2 ayrı karar konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/atama-skandalinda-uc-mahkeme-2-ayri-karar/
Bugün: 29-Mar-2024 09:28:59
Dünya saati: 29-03-24 06:28:59
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 03/10/2010Pazar

Son arananlar:

Yazar: Pazarbaşı Hukuk Bürosu
Değişiklik: 03 Eki 2010 @ 15:02

EmailPermalink
Etiketler
Etiketler: , , , , ,
Kategoriler: Hukuk Haber


 

Yorumlar » (Yok)

 

Yorum yapma kapalı!


 Last 50 Posts
 Back
Change Theme...
  • Users » 1
  • Posts/Pages » 9,831
  • Comments » 0
Change Theme...
  • VoidVoid
  • LifeLife
  • EarthEarth
  • WindWind
  • WaterWater
  • FireFire
  • LightLight « Default

Anasayfa



    No Child Pages.

Avukatlar



    No Child Pages.

Hukuksal Kavramlar



    No Child Pages.