09 Oca 2011 @ 15:02 

Rüşvet aldıkları ididasıyla aralarında Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci’nin de bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı. Operasyonda polisin en büyük yardımı gümrüklerde çalışan ve rüşvete karışmayan memurlardan aldığı öğrenildi. ‘Gizli tanık’ statüsü verilen memurlar, rüşvet çarkını baştan sona deşifre etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, rüşvet ve yolsuzluk” ihbarları üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında polis ekipleri, çeşitli tarihlerde kaçak sigara, kaçak eşya, fotoğraf makineleri ve casus kameralara yönelik operasyonlar düzenledi. Soruşturmayı derinleştiren Mali polis, kaçakçılığın Atatürk Havalimanı’ndaki gümrük noktasında oldukça yoğun yapıldığını tespit etti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün akşam saatlerinde savcılık talimatıyla operasyon düzenlendi.

İhbar Bakan’a yapıldı

Operasyon için Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın düğmeye bastığı öğrenildi. Ağustos 2010’da Bakan Yazıcı’ya yapılan ihbarda bir taşıma şirketinin bazı malları kaçak olarak yurda taşıdığı öne sürüldü. Bakan Yazıcı, firmanın dünya çapında bir şirket olması nedeniyle soruşturmanın gizli yürütülmesini istedi ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç’a soruşturma için bizzat talimat verdi. Akkoç da suç duyurusunda bulundu.

Polise de ihbar geldi

Bu suç duyurusunun ardından başsavcılık dosyayı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne göndererek soruşturmanın derinleştirilmesine karar verdi. Bu arada Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ne de benzer yönde çok sayıda ihbar gelince polis teknik takibe başladı. İhbarlarda, kimlerin para aldığı ve kimlerin paraları dağıttığı iddiaları da detaylarıyla yer alıyordu. Teknik takipte elde edilen bilgiler çerçevesinde İstanbul polisi, önceki akşam eş zamanlı olarak çeşitli adreslere ve gümrük müdürlüklerine baskınlar düzenledi. Operasyonlarda Atatürk Havalimanı Kargo Terminali Gümrük Müdürü Hayrettin Eker ve Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Şube Müdürü Coşkun Cihanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına aldı. Gözaltına alınan son isim ise İstanbul Gümrükler Başmüdürü Lütfi Ekinci oldu.

‘Gizli tanık’ statüsü

Polis, aylarca takip ettiği kişilerin ihbarlarda kaydededildiği gibi çalıştığını belirleyince gümrük memurlarından yardım almak istedi. Yapılan belirlemelere göre rüşvet çarkında yer almayan dürüst memurlarla irtibata geçildi. Polis kendisine yardımcı olan memurlara gizli tanık statüsü uyguladı. Ergenekon operasyonunda da uygulanan bu yöntem sayesinde rüşvet çarkını yakından bilen ve nasıl işlediğini gören memurlardan büyük destek alındı. İddiaya göre İstanbul’daki gümrüklerde bir dakika içerisinde 10 konteynıra işlem yapılıyor. Bazı firmaların yüksek vergili malları evrak üzerinde düşük vergili mallar olarak gösterdiği, gümrük memurlarının da rüşvet karşılığında buna onay verdikleri iddia edildi.

‘Cihanoğlu’nun rüşvetle ilgisi yok’

Gümrük müdürlerinden Coşkun Cihanoğlu ile ilgili rüşvet kaydı tespit edilemediği, ifadesine başvurulmak üzere gözaltına alındığı öğrenildi. Diğer müdür Hayrettin Eker’in ise sorgusu sürüyor.

BAŞMÜDÜR MERSİN’DEN GETİRİLDİ

Operasyon sırasında Mersin’de bulunan Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci, uçakla İstanbul’a getirildi. Gözaltına alınan 31 kişiden 21’inin gümrük muhafaza memuru, 10’unun ise firmalar adına gümrükte işlem takibi yapan müşavirler olduğu öğrenildi.

Polis baskın yapınca paraları çöpe attılar!

İddialara göre İstanbul gümrüklerinde günlük en az 75 bin TL rüşvet toplandı. Bu paralar bir havuzda biriktirilerek her hafta sonu en yüksek kademeden en alt kademeye kadar dağıtıldı. “Gizli tanık” statüsü verilen memurların verdiği bilgiye göre, rüşvet paraları müdürlere direkt değil aracı kişiler vasıtasıyla her hafta sonunda ulaştırıldı. Memurların ihbarıyla bu kişiler teknik takibe alındı. Takip sonucu rüşvetçi müdürlere ulaşıldı. Operasyon, paranın dağıtıldığı iddia edilen cuma günü mesai bitiminden sonra gerçekleştirildi. Baskında gümrük yetkililerinin üzerinde 10-12 bin TL arasında para ele geçirildi. Baskın sırasında şüpheliler paraları çöpe atmaya çalıştı. Ancak polis buna engel oldu.

Kaynak:VATAN

Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Büyük operasyon: Haftada 150 bin $ rüşvet konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/buyuk-operasyon-haftada-150-bin-rusvet/
Bugün: 24-Apr-2024 07:31:38
Dünya saati: 24-04-24 04:31:38
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 09/01/2011Pazar
Yazar: Pazarbaşı Hukuk Bürosu
Değişiklik: 09 Oca 2011 @ 15:02

EmailPermalink
Etiketler
Etiketler: , , ,
Kategoriler: Hukuk Haber


 

Yorumlar » (Yok)

 

Yorum yapma kapalı!


 Last 50 Posts
 Back
Change Theme...
  • Users » 1
  • Posts/Pages » 9,831
  • Comments » 0
Change Theme...
  • VoidVoid
  • LifeLife
  • EarthEarth
  • WindWind
  • WaterWater
  • FireFire
  • LightLight « Default

Anasayfa



    No Child Pages.

Avukatlar



    No Child Pages.

Hukuksal Kavramlar



    No Child Pages.