03 Oca 2011 @ 5:02 

Çevre Mühendisliği 2’inci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan ve 2 arkadaşı’na geçen yıl kutladıkları 8 Mart için ağır fatura kesilmişti.

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği 2’inci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan ve 2 arkadaşının, geçen ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle okul kafetaryasında gerçekleştirdikleri 45 dakikalık fotoğraf sergisi başlarına dert açtı. Üç öğrenci okul disiplin kurulu tarafından bir yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Neslihan Cihan (21) ve 2 kız arkadaşı, disiplin kurulunun bu kararını idari mahkemeye taşıdı. Mahkeme de kararı bozarak, 3 öğrencinin okula dönmesine karar verdi. Neslihan Cihan, “Kadınların gördüğü baskı ve şiddete dikkat çekmek için öğle tatilinde fotoğraf sergisi açtık. Böyle bir sebepten okuldan uzaklaştırılıp eğitim hakkımız engellendi” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan, Matematik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Şeyda Şahin (22) ve Ziraat Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi İlayda Çengel (19), geçen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle fakülte kafeteryasında, çeşitli dergilerde yayınlanan kadın fotoğraflarından oluşan sergi açtı.

45 DAKİKALIK SERGİ

Öğle tatilinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 45 dakika kafeteryada açık kalan sergi daha sonra toplandı. Ancak Üniversite yönetimi 3 öğrenci hakkında ‘izinsiz resim sergisi açtıkları’ gerekçesiyle, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 9/f-j maddeleri gereğince soruşturma başlattı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan başkanlığında toplanan Üniversite Disiplin Kurulu, Haziran ayında aldıkları kararda 3 öğrenciye ‘Yüksek Öğretim Kurumlarından bir yarı yıl uzaklaştırma’ cezası verdi.

Bunun üzerine Neslihan Cihan ve arkadaşları Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne başvurarak alınan kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. 10 gün önce İdare Mahkemesi, öğrencilerin ‘maddi ve manevi yönden olumsuz olarak etkileneceği ve telafisi imkansız zararın doğacağı açık olduğundan’ yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından tekrar üniversiteye dönen öğrenciler bu kez sınavları kaçırdıkları için mağdur oldu.

Neslihan Cihan, üniversitelerde baskıların arttığını ileri sürerek şunları söyledi: “Öğrencileri sindirip tek tip yapmaya çalışıyorlar. Biz sadece kadınlara karşı uygulanan şiddete, haksızlığa dikkat çekmek için kadın fotoğraflarının yer aldığı sergi açtık. Öğle arasında gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte hiçbir olay çıkmadı. Daha sonra biz fotoğraflarımızı topladık. Fotoğraf sergisi açmak suç sayıldı. Bir yarı yıl uzaklaştırma aldık. Mahkeme kararıyla geri dönmeye hak kazandık. Ancak sınavları kaçırdığımız için zor durumda kaldık. Üniversite yönetimi çeşitli nedenler göstererek yaklaşık 250 arkadaşımıza soruşturma açıp cezalar verdi.” Okuldan bir yarı yıl uzaklaştırma cezası aldıktan sonra mahkeme kararıyla tekrar dönen Şeyda Şahin de, “Bizler üniversiteli kadınlar olarak ulaşımda, eğitimde, barınmada erkeklere oranla 2 kat daha fazla zorluk çekiyoruz. Yaşadığımız bu sorunları anlatmak isteyince de hakkımızda soruşturma açılıyor” diye konuştu.

KENDİ ARALARINDA TOPLANTIYA DA CEZA

Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Ulaş Karaşar ise, öğlen saat 12.30’da Fen- Edebiyat Fakültesi A.102 nolu amfide toplantı yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: “Eğitim,öğretim saatleri içerisinde huzurun bozulması, güvenlik görevlilerini engellemek gibi suçlardan ben ve çok sayıda arkadaşım hakkında soruşturma açıldı. Burada yaptığımız toplantıda ekonomik krizin üniversiteli öğrencilerin üzerinde etkileri hakkında sohbet ediyorduk. Sonra özel güvenlikçiler geldi. Biz de dağıldık. 7 kişi bir yarı yıl, 15 kişi de 1 hafta uzaklaştırma cezası aldı. 7 kişi mahkeme kararıyla 3 hafta sonra tekrar okula geri döndük. Söylenen saatlerde üniversite eğitim ve öğretim yoktu.” Karaşar, üniversite öğrencilerinin taleplerini fotoğraf, karikatür sergisi açıp, tiyatro veya basın açıklaması yaparak duyurmaya çalıştıklarında haklarında soruşturma açıldığını söyleyerek, baskılar ve soruşturmalar sürdükçe öğrencilerin yumurtalı eylemlerinin devam edeceğini belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden 40 öğrenciye ‘uyarma’, YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan eylem nedeniyle de 25 öğrenciye ‘bir yarı yıl uzaklaştırma’ cezası verdiği ortaya çıktı. Üniversite yönetiminin ayrıca Öğrenci Kollektifleri adlı gazeteyi dağıtıp, YÖK’ü protesto etmek için karikatür sergisi açan 8 öğrenciye daha soruşturma açtığı belirtildi.

Kaynak:MİLLİYET

Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Özgür üniversitede ileri demokrasi cezası yargıdan döndü! konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/ozgur-universitede-ileri-demokrasi-cezasi-yargidan-dondu/
Bugün: 20-Apr-2024 11:11:03
Dünya saati: 20-04-24 08:11:03
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 03/01/2011Pazartesi
Yazar: Pazarbaşı Hukuk Bürosu
Değişiklik: 03 Oca 2011 @ 05:02

EmailPermalink
Etiketler


 

Yorumlar » (Yok)

 

Yorum yapma kapalı!


 Last 50 Posts
 Back
Change Theme...
  • Users » 1
  • Posts/Pages » 9,831
  • Comments » 0
Change Theme...
  • VoidVoid
  • LifeLife
  • EarthEarth
  • WindWind
  • WaterWater
  • FireFire
  • LightLight « Default

Anasayfa



    No Child Pages.

Avukatlar



    No Child Pages.

Hukuksal Kavramlar



    No Child Pages.