18 Eki 2010 @ 3:03 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) Bergama’da siyanür kullanarak altın madeni aranması nedeniyle Danıştay’ın kararını uygulamayan Türkiye’yi, 1 milyon 817 bin 761 TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Türkiye’nin, Danıştay kararını uygulamaması nedeniyle ödediği ceza CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk‘ün soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘in verdiği yanıt ile ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM’in, Bergama Ovacık Altın Madeni’nin, faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik yerel mahkeme kararlarına rağmen işletilmeye devam edilmesine ilişkin olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6/1. maddesinin ve özel hayatın ve aile hayatının korunmasını düzenleyen 8. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle hükümet aleyhine 3 ayrı ihlal kararı verildiğini bildirdi.

Türkiye aleyhine 3 başvuru yapıldı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bergama ilçesi sınırları içinde siyanür kullanılarak altın madeni aranması nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne, Türkiye aleyhinde 3 başvurunun yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

“Bu başvurular sonucunda, Danıştay kararının uygulanmaması bağlamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6/1. maddesinin ve siyanür yöntemiyle altın aranması çalışmaları bağlamında özel ve aile yaşamına saygı hakkını düzenleyen 8. maddesinin ihlaline karar verildiği, ihlal kararları neticesinde tazminat ve yargılama giderine hükmedildiği, ödemelerin her bir kararın kesinleşmesinden sonra 3 ay içinde Dışişleri Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü’nce, ödeme günü kurları üzerinden toplam 1 milyon 817 bin 761,01 TL olarak yapıldığı bildirilmiştir.”
“Hükümet aleyhine 3 ayrı ihlal kararı verildi”

Adalet Bakanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Bergama Ovacık Altın Madeni’nin, faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik yerel mahkeme kararlarına rağmen işletilmeye devam edilmesine ilişkin olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6/1. inci maddesinin ve özel hayatının korunmasını düzenleyen 8. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle hükümet aleyhine 3 ayrı ihlal kararı verildiğini bildirdi.
“Sorumlu kamu personeli bulunmadı”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM kararları uyarınca yapılan ödemeleri takiben Adalet, İçişleri, Sağlık, Çevre ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarıyla yapılan yazışmalar neticesinde, Borçlar Kanunu 41 ve devamı maddeleri uyarınca, aleyhine dava açabilecek kusurlu ve sorumlu kamu personeli bulunmadığı bildirildiğinden, rücu konusunda herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etti.

Adalet Bakanı, konuya ilişkin olarak Hazine aleyhinde, iç hukukta açılmış herhangi bir tazminat davasına kayıtlarda rastlanmadığını söyledi.

Kaynak:ANKA

Benzer Haberler :

  • Memurlar, AİHM’e başvurdu

  • Altın madenine yürütmeyi durdurma kararı verildi

  • AİHM Belçika’yı mahkum etti

  • Hukuk hukukçular için de geçerli

  • Ergin, Yargıtay başkanı ile görüşüyor

Yasa

Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Bergama’nın faturası ağır oldu konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/bergama%e2%80%99nin-faturasi-agir-oldu/
Bugün: 02-May-2024 23:47:50
Dünya saati: 02-05-24 20:47:50
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 18/10/2010Pazartesi
Yazar: Pazarbaşı Hukuk Bürosu
Değişiklik: 18 Eki 2010 @ 03:03

EmailPermalink
Etiketler
Etiketler: , , ,
Kategoriler: Hukuk Haber


 

Yorumlar » (Yok)

 

Yorum yapma kapalı!


 Last 50 Posts
 Back
Change Theme...
  • Users » 1
  • Posts/Pages » 9,831
  • Comments » 0
Change Theme...
  • VoidVoid
  • LifeLife
  • EarthEarth
  • WindWind
  • WaterWater
  • FireFire
  • LightLight « Default

Anasayfa



    No Child Pages.

Avukatlar



    No Child Pages.

Hukuksal Kavramlar



    No Child Pages.