11 Şub 2017 @ 23:23 

Araç Değer Kaybı Tazminatı davaları trafik kazaları sonucu sigorta şirketinden hasar bedelini tahsil etmiş olmasına rağmen araçta oluşan değer kaybının tazmini için açılan bir tazminat davası çeşididir. Bir diğer ifadeyle 2.el araç piyasasında araçtaki oluşan hasar nedeniyle oluşan değerdeki düşmenin sorumlulardan istenmesidir.

arac-deger-kaybi

Kaza nedeniyle araçtaki değer kaybı oluşması

Emsal Yargıtay kararları neticesinde sonrasında talep ve tahsil edilebilir hale gelmiştir.

Uygulamaya örnek Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2009-9892 Esas, 2010-3124 Karar sayılı emsal kararında belirtildiği gibi;  “… araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır. Bu durumda mahkemece, davacı aracındaki değer kaybından davalı sigorta şirketinin de limiti dahilinde sorumlu olacağı gözetilerek…” denmekte olup, sigorta firmalarından, sigorta tahkim komisyonundan ve mahkemeden değer kaybı tazminatı davası açma hakkı edinilmiştir.

Değer kaybını kim tespit eder?

Araç Değer kaybı tazminatı tutarı; Kara Araçları branşında faaliyet gösteren sigorta eksperleri tarafından düzenlenecek araç değer kaybı raporu ile tespit edilebilmektedir. İhtilaf halinde dava açılması halinde mahkemece bilirkişi tayini yoluyla da tespit yapılmaktadır.

Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?

  • Öncelikle aracın kazadan önceki piyasa değeri belirlenir (Aracın kilometresi, yıpranma oranı, marka ve model bilgileri ile varsa önceki kaza ve hasarları da değerlendirilir).
  • Tamir esnasında hangi parçaların değiştirildiği, hangi parçaların onarıldığı ve boyandığı, hasar tutarı ve niteliği gibi bilgiler araçta meydana gelen değer kaybının belirlenmesinde dikkat edilen konulardır.

Trafik kazası nedeniyle araçta meydana gelebilecek hasarın büyüklüğü ile aracın uğradığı değer kaybı doğru orantılıdır. Hasar sebebiyle aracın piyasa değeri 60.000 TL.dan 50.000.TL.ya düştü ise aradaki 10.000.TL.lık fark aracın uğradığı değer kaybıdır.

Kusur Oranına göre Değer Kaybı hesaplaması nasıl yapılır ?

Trafik kazasında karşı tarafın kusur oranına göre değer kaybı talebinde bulunulabilir. Örnek olarak, kaza sonucunda araçta 10.0000.TL.lık değer kaybı oluştuysa kusur oranı hesabıyla değer kaybı talep hakkı hesaplanır;

Sizin kusurunuz;

  • % 0 ise 10.000 TL
  • % 25 ise  7.500 TL
  • % 50 ise 5.000 TL
  • % 75 ise 2.500 TL
  • %100 ise 0 TL (Kusurun tamamı size ait ise herhangi bir değer kaybı talebi hakkınız yoktur.)

şeklinde hesaplanır.

Araç Değer kaybını kim öder, trafik sigortası karşılar mı, araç değer kaybı davası kime açılır? 

Araçtaki hasara neden olan sürücü veya araç sahibi değer kaybından sorumlu olmakla birlikte araç zorunlu trafik sigortasına sahip ise trafik sigortası şirketi poliçe limitleri dahilinde ödemekle sorumlu olacaktır. Araç sigortasız ise sürücü ve araç sahibine karşı dava açılacaktır.

Araç Değer Kaybını Kim Öder sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; Hasara neden olan aracın sigortası şirketidir. Ondan tahsil edilemeyen miktar için sürücü ve araç sahibine dava açılabilir. (Sigorta firmaları genelde değer kaybına ilişkin talepleri poliçe teminatı kapsamında olmadığı gerekçesiyle reddetmektedir. Ancak değer kaybı tazminatı talepleri Yargıtay kararları çerçevesinde sigorta poliçesi teminatı kapsamında olup, sorumlulukları ise limit ile sınırlıdır.)  Değer kaybı, sigorta şirketinden yazılı olarak talep edilip de ödeme yapılmazsa sorumlulara karşı araç değer kaybı tazminatı davası açmak mümkündür.

Örneğin zorunlu trafik sigorta limiti 40 bin lira ise bu limitin 30 bin lirasıyla hasar bedeli ödenmiş ise sigorta şirketinin araç değer kaybı için sorumluluğu 10 bin liraya kadar olacaktır. Diğer bir ifadeyle sigorta şirketinden talep edilebilecek tutar; hasar miktarı ile değer kaybının miktarı toplamı olan 40 bin lirayı geçemez. (Sigortaca karşılanmayan değer kayıpları için diğer sorumlular olan sürücü ve araç sahibine dava açılabilir).

Sonuç olarak; Bu davalar sürücü, araç sahibi, poliçe limitleri dahilinde sigorta firmasına veya bunların hepsini hasım göstermek suretiyle açılabilir.

Araç değer kaybı tazminatı davası nasıl açılır?

Aracın kaybettiği değerin ne kadar olduğunu sizin veya avukatın tespit etmesi mümkün olmadığından, araç değer kaybı davası açmadan önce yukarıdaki açıklamalarımız ışığında oluşan değer düşüşü miktarının ne kadar olduğunu araç değer kaybı davasına da delil olması için araç değer kaybı ekspertiz raporu alınmasında büyük yarar vardır.

Dava hangi mahkemede açılır?

Bu davalar Ekspertiz raporunda yazan rakama uygun bir dava dilekçesi ile Asliye Ticaret Mahkemelerine dava açılır. (Ticaret mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk mahkemelerinde dava açılabilir. Ticaret mahkemesinde açılmasının nedeni sigorta firmasının tacir sıfatının olmasıdır.) Açılan bu davada davalı olarak araç sürücüsü, araç sahibi ve bunları sigorta eden sigorta şirketi hasım gösterilir.  Dilekçede faiz de talep edilmelidir.

Dava ne kadar sürer?

Araç değer kaybı tazminatı davalarının ne kadar süreceğine dair kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Dava aşamasındaki yargılama süreçleri, dava dilekçesinin taraflara tebliği, bilirkişinin raporunu ne kadar zamanda vereceği, rapora karşı itirazlar ve gerektiği takdirde tekrar bilirkişi incelemesi yapılması, adli tatil ve benzeri nedenlerle davanın sonuçlanma süresi değişir.

Önemli not: Lütfen internette bulunan araç değer kaybı tazminatı davası dilekçe örnekleri ile dava açmayınız. Yanlış veya fazla talep ettiğiniz tazminat tutarları nedeniyle zarara uğrayabileceğiniz gibi fahiş talepler nedeniyle karşı taraf avukatlarına dava sonunda yasal avukatlık ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zira gerek mahkeme masrafları ve gerekse vekalet ücretleri davanın kabul ve ret oranına göre hakim tarafından tayin edilir.


Yazıda katkısı bulunan avukatlar:
Av.Feyz Pazarbaşı
Av.Mehmet Sait Pazarbaşı
Av.Fatoş Berna Pazarbaşı Dilan

Araç değer kaybı tazminatı davaları konusunda uzman avukat ile iletişim talebinde bulunarak hukuki danışma için Randevu - Adres - Telefonlar bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
https://www.pazarbasi.av.tr/arac-deger-kaybi-tazminati-davalari/
Bugün: 19-Sep-2024 13:59:15
Dünya saati: 19-09-24 10:59:15
Yazının yazıldığı tarih ve gün : 11/02/2017Cumartesi

Son arananlar:

Yazar: Pazarbaşı Hukuk Bürosu
Değişiklik: 11 Şub 2017 @ 23:34

EmailPermalink
Etiketler


 

Yorumlar » (Yok)

 

Yorum yapma kapalı!


 Last 50 Posts
 Back
Change Theme...
  • Users » 1
  • Posts/Pages » 9,831
  • Comments » 0
Change Theme...
  • VoidVoid
  • LifeLife
  • EarthEarth
  • WindWind
  • WaterWater
  • FireFire
  • LightLight « Default

Anasayfa



    No Child Pages.

Avukatlar



    No Child Pages.

Hukuksal Kavramlar



    No Child Pages.