İstanbul Barosu Başkanlığı ,avukatların Telgraf Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe uygun olarak mahkemelere gönderdikleri mazeret dilekçelerinin, pulsuz olduğu gerekçesiyle kabul edilmemesi üzerine , İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına yazdığı yazıda, konuya ilişkin mahkemelerin bilgilendirilmesini istedi.
Başkanlığın 18 Haziran 2010 tarih ve 29752 Gündem sayılı yazısı şöyle:
Meslektaşlarımızdan gelen yakınmalarda, cevaplı telgrafla mahkemelere sundukları mazeret dilekçelerinin, mahkemelerce kendilerine bu yönde bir uygulamanın olduğu bilgisinin gelmediği gerekçesi ile pulsuz olarak değerlendirilerek kabul edilmediği bildirilmektedir.
30.07.2009 Gün ve 27304 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Telgraf Hizmetleri Yönetmeliği ile sonlandırılmış olan cevaplı telgraf hizmeti. Baromuzun Ulaştırma Bakanlığı ve PTT Genel Müdürlüğü nezdindeki girişimleri neticesi 12.03.2010 gün ve 27519 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Telgraf Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle yeniden mevzuata dâhil edilmiştir.
Yapılan değişiklik ile Yönetmeliğin 18 inci maddesinin 2. fıkrasının (d) bendinde cevaplı telgraf hizmeti tanımlanmıştır. Buna göre;
“d) Cevaplı telgraflar (CT): Gönderici tarafından alıcının kendisine cevaben çekeceği telgrafın ücretinin ödenmesi hizmetidir. Ücreti alıcıdan alınmak kaydıyla cevaplı telgraf kabul edilmez. Telgraf adına gönderilmiş olan alıcı tarafından herhangi bir PTT işyerine üç ay içerisinde ibraz edilerek cevap hakkı kullanılır. Bu süre sonunda cevap hakkı kullanılamaz. Cevap hakkı bir adet telgraf için kullanılır ve herhangi bir hesaplaşma yapılmaz. Alıcı tarafından PTT işyerine intikal ettirilen cevaplı telgrafın aslı veya fotokopisi PTT işyerinde saklanır.”
Eski bir uygulama olan, fakat yapılan yeni yönetmelikle düzenlenmeyen, ancak meslektaşlarımızca özellikle mahkemelere mazeret dilekçeleri gönderimlerinde sıklıkla kullanılan ve mevzuat gereği içerisinde yeni duruşma günü bildirimi için cevap gönderim ücreti de ödenmiş olan bu uygulama. Baromuz girişimleri sonucu yönetmelik değişikliği ile yeniden mevzuata dâhil edilmiştir.
Resmi Gazetede yayınlanmış yönetmelikle ilgili mahkemelere ayrıca bir bilgilendirme yapılmasına gerek bulunmamakla birlikte meslektaşlarımızın mağdur edilmemesi için mahkemelere uygulama ile ilgili gerekli bilgilendirmenin yapılmasını dilerim.
Saygılarımla.
Av. Muammer AYDIN
İstanbul Barosu Başkanı
Kaynak:İstanbulbarosu.org
Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp, otomatik olarak sağlanan bu içerik için herhangi bir sorumluluk kabul etmemekteyiz. Bu nedenle habere ait Kaynak bağlantı adresi için : Haber Hukuk